CV staat voor curriculum vitae. Letterlijk betekent curriculum vitae levensloop. Het geeft een duidelijk overzicht van je persoonlijke gegevens, je gevolgde opleidingen en cursussen, je (werk)ervaring en hobby’s.
Gebruik het om je sterke punten te benadrukken en doe dit in een heldere en overzichtelijke manier; houd het simpel. Het doel van het CV is hetzelfde als die van je sollicitatiebrief; zorgen dat je op gesprek mag komen!
- Begin met informatie over wie je bent: je personalia (naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en eventueel burgerlijke staat en geslacht).
- Daarna verstrek je informatie over wat je weet: je opleidingen (middelbare school, studie, cursussen, uitwisselingsprogramma’s etcetera). Noem de relevante vakken, scriptie’s, werkstukken en dergelijke. Zet er bij van wanneer tot wanneer je welke opleiding hebt gevolgd.
- Vergeet ook niet te vermelden wat je nog meer hebt geleerd, bijvoorbeeld omgaan met computerprogramma’s zoals Word en Excel en vreemde talen zoals Engels en Duits.
- Dan vermeld je alles wat je kunt: je werkervaring (betaald werk, stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, verenigingswerk en uitzendwerk). Je vermeldt de organisatie/functie en (indien relevant voor de functie) je taken en verantwoordelijkheden. Ook hier zet je uiteraard weer bij van wanneer tot wanneer je dit hebt gedaan.
- Naar eigen inzicht kun je het cv uitbreiden met informatie over hobby’s of persoonlijke kwaliteiten.
Het is geen schande als je een aantal weken of maanden werkloos bent geweest. Bedrijven kunnen daar misschien vragen over hebben, maar je kunt natuurlijk opleidingen vermelden die je in die periode gevolgd hebt of relevante boeken die je hebt gelezen en die relevant zijn voor jouw carrière. Tijdens een oriënterend gesprek kun je uitleggen dat je werkloos was om bij te scholen of om een baan te zoeken die echt bij je past.
Ben je lang werkloos geweest? Je kunt gewoon de jaartallen vermelden bij jouw werkervaring, het zal zo minder opvallen dat je werkloos bent geweest. Maar wees er wel eerlijk over en zet geen foute data in jouw CV.
Veel mensen nemen de beslissing om een jaar niet te werken om op wereldreis te gaan of nemen gewoon tijd voor zichzelf. Dit zorgt natuurlijk voor een gat in jouw CV. Het is belangrijk om in jouw CV te vermelden wat je precies gedaan hebt in dat jaar. Misschien heb je (in het buitenland) gewerkt of projecten gerealiseerd die interessant kunnen zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. In dit geval moet je ze zeker vermelden. Een wereldreis kan ook positief zijn voor jouw CV, zeker als het bedrijf op zoek is naar iemand die open minded is en initiatief neemt.